сряда, 19 декември 2012 г.

Какво е уеб дизайн и как се развива в историята?


Какво е уеб дизайн и как се развива в историята?


Разбира се уеб дизайна говори сам по себе си – това е дизайн на уеб страници. Начина на подреждане на елементи в сайта – менюта , навигационни ленти , хипервръзки, галерии, анимации , видео и аудио аранжировки. Уеб дизайна стартира в най обикновена форма, като в самото начало страниците са предлагали единствено форматиран текст и връзки от страница в страница. С развитието на интернет мрежата и подобряването на скоростите на връзката, както и параметрите на компютърната техника уеб дизайнът става все по сложен , все по богат на елементи , функции и възможности. Вече страниците представляват изживяване за потребителя а не само прочитане на информация. Технологиите ни позволяват да пренесем потребителя в една виртуална реалност , в която той може да се потопи в 3D виртуална галерия или да поеме повече информация за кратко време като изгледа видео вместо да се рови в купчина текст. Разбира се развитието на технологиите и развитието на дизайна винаги трябва да вървят ръка за ръка. Защо ? Защото нововъведенията в технологията  трябва да имат своята поддръжка от компютрите които ползват потребителите. В крайна сметка тенденцията е технологиите в уеб дизайна да изпреварват поддръжката на уеб сайт потребителите.
Уеб дизайнът преди и сега

Уеб дизайн равно ли е на графичен дизайн на сайт? Много от разработчиците на уебсайтове  смятат че да си уеб дизайнер означава да „рисуваш“ дизайн на сайтове. Погледнато по задълбочено , тези специалисти са нагърбени с не леката задача да кодират дизайна, и най – вече да го направят работещ под най – популярните браузери за уеб сайтове. По – скоро уеб дизайнер е равно на frond – end developer.  Технологиите с които се налага да борави един такъв специалист не са никак малко. В основата на всички уеб сайтове стои HTML, като специалистите трябва да са в крак с последните тенденции , освен HTML трябва да запознати със каскадните стилове за форматиране на текста CSS , налага се да използват  JavaScript за по голяма динамичност на страниците, а Jquery е последна мода в това страницата да бъде динамична. До този момент Flash технологията позволява създаването на страници с най – голямо преживяване за потребителите! Музикални и видео плеари , анимация , озвучаване , графики и картини… разбира се всичко това уеб дизайнерите могат да постигнат и с другите технологии, но се изисква познаване на всички тях , както и връзката по между им.


Днес срещаме уеб дизайна всеки ден в различните му форми, за мобилни устройства или стационарни машини, за да пазаруваме или споделяме в социалните мрежи, най - вече да се информираме и забавляваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар